Edukacja ekologiczna w Łodzi coraz bardziej popularna

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 19 jako pierwsi w tym roku szkolnym uczestniczyli w warsztatach ekologicznych organizowanych przez Miejskiej Przedsiębiorstwo Oczyszczania. Zajęcia odbywały się w pawilonie wyposażonym w niezbędne pomoce naukowe, który zastąpił dotychczas używany przez MPO namiot.

"Dzięki temu zajęcia będą się odbywały przez cały rok co jestem pewien, że zaowocuje jeszcze większą świadomością ekologiczną wśród łodzian w każdym wieku" - powiedział Tomasz Trela Pierwszy Wiceprezydent Miasta Łodzi.

"Dzieci są najlepszymi nauczycielami, o wszystkim czego się tutaj dowiedzą opowiedzą w domu i jeszcze będą pilnować rodziców, by odpowiednio segregowali śmieci" - dodał Wiceprezydent Trela

Segregowanie odpadów oraz "drugie życie śmieci" to są właśnie najważniejsze elementy warsztatów dla uczniów jakie prowadzi MPO. Przy okazji dzieci dowiadują się na czym polega upcykling, jakie korzyści mamy z ekologii i dlaczego jest ona taka ważna.

Tylko w 2018 roku w warsztatach uczestniczyło 8 500 łodzian ze szkół, przedszkoli i wyższych uczelni.

(źródło: UMŁ)

Nowa ścieżka ekologiczna w łódzkim MPONowa ścieżka ekologiczna w łódzkim MPONowa ścieżka ekologiczna w łódzkim MPO

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!