image_intro_alt

280 mln zł na podwyżki dla cywilnych pracowników policji. Lewica składa poprawkę do budżetu

Od 1 stycznia 2022 r. funkcjonariusze służb podległych MSWiA otrzymają podwyżkę w wysokości 677 zł brutto – zapowiedziało kierownictwo ministerstwa sprawa wewnętrznych. Na taki sam wzrost płac nie mogą już liczyć pracownicy cywilni policji, którym zaproponowano nieznaczne podwyżki w wysokości 160 zł brutto. Oznacza to, iż osoby, które zarabiały pensję minimalną, wciąż będą ja otrzymywać.

W obliczu rosnących cen i szalejącej inflacji ministerstwo chce szukać oszczędności, kosztem najmniej zarabiających pracowników. W odpowiedzi ta 25-tysięczna grupa zawodowa rozpoczęła protest, na razie symboliczny – ubierają się do pracy na czarno, aby zwrócić uwagę na ich trudną sytuacją i ich niskie zarobki. Jeżeli ich sytuacja nie ulegnie poprawie, uczestnicy nie wykluczają bardziej radykalnej formy protestu, z masową rezygnacją z pracy włącznie.

Lewica wspiera protest cywilnych pracowników policji i składa poprawkę do budżetu, która zwiększa środki na podwyżki dla pracowników cywilnych policji o 280 mln zł.

Posłanka Karolina Pawliczak:

W przyszłym tygodniu, w piątek, będzie głosowany projekt budżetu na przyszły rok - druk 1819. W tym projekcie jest nasza poprawka, poprawka Lewicy zwiększającą o 280 mln zł środki na podwyżki dla pracowników cywilnych policji. Wierzymy, że wszystkie kluby parlamentarne, ponad podziałami politycznymi, solidarnie zagłosują za tą poprawką. Dość taniej siły roboczej! Dość głodowych pensji pracowników cywilnych policji.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!